Конте
Конте / БГНЕС
Италианският премиер Джузепе Конте призова Европейския съюз да бъде по-амбициозен, единен и безстрашен в борбата с епидемията от COVID-19, предаде Фанс прес.

"Това е моментът да покажем повече амбициозност, повече единство и безстрашие", пише той във всекидневника "Република" в отговор на статия, поместена там вчера от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Урсула фон дер Лайен се извини на Италия за закъснелия отговор на пандемията


В нея тя поднесе извинения на Италия, като призна, че "Европа се мобилизира днес, заставайки до Италия. Невинаги обаче се е случвало така".

"Трябва да признаем, че в началото на кризата, когато се изискваше общ европейски отговор, твърде много (страни) мислеха само за националните си проблеми", добави Фон дер
Лайен.

"От нас се иска да постигнем качествен скок, за да се докажем като политически и обществен, а не само икономически съюз", подчертава Конте.

"Солидарността трябва да е мастилото, с което пишем тази страница от историята", продължава италианският премиер.

ЕС отговаря на епидемията от COVID-19 с мерки за 2,77 трилиона евро

Конте изразява одобрение за планираното "отпускане на близо 100 милиарда евро за най-силно засегнатите страни, на първо място Италия, за да се компенсира спадът в доходите на онези, чието работно време е по-кратко", споменато от председателя на Европейската комисия. Според него трябва "да бъде надхвърлена" тази сума.

Той споменава отново за т.нар. евробондове ("european recovery bonds") - европейски облигации за рестартиране и възстановяване, необходими според него "за финансиране на изключителните усилия, които ще трябва да положи Европа, за да възстанови икономическото и социалното си тяло".

EK: Спешните антивирусни мерки в ЕС не бива да нарушават демокрацията

Конте потвърждава, че не става дума да бъде споделен старият дълг на засегнатите страни (Италия е втората най-задлъжняла страна в ЕС след Гърция), нито дори "да плащат макар с едно евро повече гражданите на едни страни заради бъдещия дълг на други страни". Според него споменатите европейски облигации обаче биха дали възможност "да се използва изцяло същинската "пламенна мощ" на европейското семейство", за да се разработи "обща и споделена програма в подкрепа и за рестартиране на нашата икономика с цел да се осигури достойно бъдеще на семействата, предприятията, работниците и на всички наши деца".

"В такава буря като COVID-19, засягаща всички нас, няма нужда от спасителна жилетка за Италия, а от здрава европейска спасителна лодка, която да отведе на сигурно място обединените ни страни", заявява той.
БТА