Командоси се включват в борбата срещу българската мафия
Командоси се включват в борбата срещу българската мафия / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Българското правителство включи специалните части в борбата срещу организираната престъпност. Антитерористични подразделения ще участват в офанзивата срещу силната българска мафия, пише британският вестник "Скотсман", като се позовава на изявление на Калин Георгиев, главен секретар на МВР.

Около 300 от най-издирваните мафиотски босове са взети на прицел, като командосите ще предоставят обучение и експертни съвети. ЕС е разгневен и разтревожен от неуспеха на България да разгроми престъпните банди, които процъфтяха и пуснаха дълбоки корени в хаотичните години след падането на комунизма преди двайсет години, отбелязва изданието, цитирано от БТА. То припомня, че средства от структурните фондове изчезнаха в джобовете на мафиотски босове през 2008 г. и това принуди ЕС да спре достъпа на България до милиони евро, предназначени за развитието на страната.

Брюксел ще оцени през юли напредъка на България в борбата - фактор, който може да има големи последствия за една от най-бедните страни в ЕС, добавя "Скотсман".