Кои са номинирани за Нобеловата награда за мир за тази година?
Кои са номинирани за Нобеловата награда за мир за тази година? / снимка: БГНЕС

Китайски дисидент, осъден в родината си на 11 години затвор, интернет и руската правозащитна организация "Мемориал" са сред предложенията за лауреати на Нобеловата награда за мир за тази година, пише британският вестник "Дейли телеграф".

По принцип комитетът, връчващ Нобеловата награда за мир, пази в тайна за 50 години предложенията, които за тази година трябваше да бъдат направени до 1 февруари, припомня британският всекидневник.

Въпреки изискването за пазене на тайна, някой от хората, направили предложенията, споделиха кой биха искали да спечели Нобеловата награда за мир. Нобеловата лауреатка за мир, иранската адвокатка и правозащитничка Ширин Ебади е предложила интернет, защото глобалната мрежа насърчава диалога  и демокрацията. Норвежкият политик Ерна Солберг е предложила руската правозащитна организация "Мемориал" и нейната лидерка Светлана Ганушкина, пише БТА.

Бившият президент на Чехия Вацлав Хавел е предложил китайския дисидент Лю Сяобо. В края на миналата година той беше осъден на 11 години затвор, защото е съавтор на документ, озаглавен "Харта 08", призоваващ за по-големи политически свободи в Китай. Хартата е създадена по примера на "Харта 77" на чехословашките дисиденти от 70-те години на миналия век, Хавел е един от съавторите й.      Предложението на Хавел се подкрепяло и от 40 чешки депутати и от десетина бивши дисиденти, които са участвали в написването на "Харта 77".