/ / iStock/Getty Images
Борис Джонсън и Джереми Хънт останаха последните двама кандидати в надпреварата за лидер на британските консерватори, който вероятно ще стане и следващият премиер на страната, предадоха световните агенции.
 
На петия тур от гласуването Джонсън получи гласовете на 160 от 313-те депутати от Консервативната партия, а Хънт - на 77. Министърът на околната среда Майкъл Гоув остана последен, трети, със 75 гласа и отпадна от надпреварата.
 
Така фаворитът Джонсън, бивш британски министър на външните работи, затвърди своето лидерство в борбата. Последният останал негов претендент е настоящият външен министър.
 
На четвъртия тур от гласуването по-рано днес Гоув бе втори пред Хънт. Тогава отпадна четвъртият претендент - вътрешният министър Саджид Джавид.
 
Сега новият лидер на британските консерватори ще бъде избран от 160-те хиляди членове на партията, които ще гласуват по пощата. Процесът ще отнеме един месец, като се очаква името на новия консервативен лидер, който вероятно ще замени Тереза Мей и като премиер, да стане ясно към края на следващия месец.
 
Борис Джонсън и Джереми Хънт са на различни позиции кога и как Великобритания трябва да напусне Европейския съюз. Според Джонсън Брекзит трябва да стане факт на 31 октомври, със сделка или не.
 
Хънт е на по-умерени позиции и не изключва възможността за удължаване на преговорите с ЕС, ако двете страни не успеят да се споразумеят в предвидения срок. Той обаче също не отхвърля варианта за Брекзит без сделка.
БТА