Клинтън: САЩ и Русия са на едно мнение за Иран
Клинтън: САЩ и Русия са на едно мнение за Иран / снимкa: БГНЕС

САЩ и Русия са единодушни, че трябва да се обмислят по-нататъшни мерки срещу Иран, ако не се постигне дипломатическо решение по ядрената му програма. Това заяви държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън в интервю за руското издание на сп. "Нюзуик", което бе публикувано в германския в. "Велт", предаде Ройтерс.

Клинтън не успя да получи конкретни ангажименти от Москва за по-строги санкции, но посочва, че има съгласие с Кремъл как да се действа.

"Споразумяхме се дипломацията да е приоритет за Иран. Ако не постигнем успех обаче, ще обмислим други мерки", заяви Клинтън, пише БТА.

Тя определи разговорите си с руски лидери като много конструктивни и заяви, че двете държави са в пълно съгласие за пътя, който да се следва.

Клинтън окачестви като позитивен факта, че Русия не е изпълнила плановете си за доставка на високоразвити противовъздушни ракетни системи С-300 на Иран. "До момента не са доставили никакви ракетни системи на Иран. Това за нас е добър знак", отбеляза тя.

Клинтън потвърди, че Вашингтон е готов да си сътрудничи с Москва по противоракетната отбрана след като президентът Барак Обама анулира плана на предшественика си Джордж Буш за противоракетен щит в Източна Европа.

"По въпроса за противоракетния щит сме много отворени за сътрудничество с руснаците. Казахме им го съвсем ясно. Смятаме, че една съвместна противоракетна отбрана има смисъл", заявява в интервюто Хилари Клинтън.