/ iStock/Getty Images
Китайска национална комисия по здравеопазване призова в днешно изявление за "разумна употреба" на защитни облекла срещу коронавируса и предупреди срещу "прекалено и безразборно" използване на облекло, което може да прахоса ресурси и би могло също да увеличи заразата, предаде Ройтерс.

Изявлението беше разпространено в условията на остър недостиг на оборудване, включително защитни облекла, маски и очила, за защита на медицинските работници от епидемията, отнела досега живота на над 800 души. Макар че доставките на защитни костюми се подобриха, те все още са недостатъчни, се казва още в изявлението.

Призиви за реформи в Китай след смъртта на лекаря, пръв съобщил за коронавируса

В северната китайска провинция Шандун училищата ще останат затворени до края на този месец, съобщи днес службата по образованието на официалния си сайт. Мярката се отнася за всички видове учебни заведения и е наложена с цел защита на учащите се, се казва в съобщението.

В северната провинция Хъбей училищата също ще останат затворени поне до 1 март, съобщи днес органът на комунистическата партия "Женмин жибао", като се позова на местната служба по образованието.

Хъбей, разположена около столицата Пекин, е сред провинциите, които удължават срока на затваряне на учебните заведения. През февруари учебни занятия няма също в провинция Дзянсу и в града провинция Шанхай.

Броят на жертвите на китайския коронавирус надхвърли 800

Разпространението на коронавируса е наложило отлагане на пускането в експлоатация на нови съоръжения за отглеждане на свине и се е отразило върху доставките на свинско и цените на месото, съобщи днес представител на министерството на селското стопанство. По думите му въвеждането новите проекти е нарушено, а регионалните блокади срещу разпространението на заразата са повлияли на доставките и са причинили увеличаване на цените.

Китайските доставки на свинско месо вече бяха намалени в резултат на разразилата се епидемия от Африканска чума по свинете. В момента властите се опитват да увеличат вноса, за да компенсират недостига, посочи Ройтерс.
БТА