/ БГНЕС
Докато СЗО и ООН хвалят Пекин за решителните стъпки в овладяването на вируса, критиците твърдят, при ранното бездействие на местните власти е загубено ценно време
Смъртта на лекаря, който първи алармира за наличието на неизвестен и смъртоносен вирус в Китай и бе порицан остро от властите, стана причина за призиви за политическа реформа в страната и за повече свобода на словото, предаде АФП.

Ли Уенлианг, офталмолог в Ухан - епицентърът на коронавируса, почина в петък, - точно месец, след като алармира, че предстои епидемия с неизвестния тогава вирус, подобен на Тежкият остър респираторен синдром (ТОРС).
 

Ли Уенлианг
БГНЕС



След масови недоволства в страната редица учени поискаха повече свобода на словото в Китай.

Почина лекарят, наказан заради ранно подаден сигнал за коронавируса в Китай


Поне две отворени писма, настояващи за повече свобода на словото, бяха разпространени в социалните медии, като едното е подписано от 10 преподаватели в Ухан.

Докато например Световната здравна организация (СЗО) и генералния секретар на ООН Антониу Гутериш хвалят Китай за решителните стъпки в овладяването на вируса, критиците твърдят, при ранното бездействие на местните власти е загубено ценно време.

Ли - диагностициран с вируса на 1 февруари - в публикация в Weibo (най-голямата китайска социална мрежа) в края на януари заявява, че местната полиция го е принудила да подпише изявление, в което обещава да не не предприема повече „действия за нарушаване на закона“.

По думите на вече покойния лекар полицията го е извикала, след в китайската социална мрежа е публикувал положителните резултати на няколко заболели, сравнил е заболяването с ТОРС, и е предупредил колегите си - лекари да вземат строги предпазни мерки.
БГНЕС