/ iStock/Getty Images
Китайският лекар, който се сблъска с властите в комунистическата страна за това, че отправи ранно предупреждение за смъртоносната епидемия, причинена от коронавируса, почина днес, съобщи агенция Bloomberg.

"В борбата срещу епидемията от новата коронавирусна пневмония, Ли Уенлианг, офталмолог от нашата болница, беше за съжаление заразен. В момента той е в критично състояние и ние се опитваме да го спасим", съобщи по-рано Централна болница в Ухан в социалните медии.

Заразен с коронавируса избяга от болница в Ухан със сатър в ръка

В четвъртък късно вечерта китайските медии съобщиха, че 34-годишният Ли е починал. Световната здравна организация написа в Туитър: „Ние сме дълбоко натъжени от смъртта на д-р Ли Уенлианг. Всички трябва да почетем работата, която той свърши“.

Ли беше порицан от местната полиция за „разпространение на слухове“ за болестта в края на декември, според съобщения в новините. Епидемията, която избухна по-късно в Ухан до момента е заразила десетки хиляди и убила над 630 души в Китай.

Тези смъртоносни епидемии едва не заличиха човечеството (ВИДЕО)

Междувременно новородено стана най-младият човек, заразен с вируса. Китай завърши изграждането на втора нова болница вчера, за да изолира и лекува новите болни пациенти и премести хората с по-леки симптоми в импровизирани карантинни центрове в спортни или изложбени зали.
БГНЕС