Китайския вицепремиер Сун Чунлан сигнализира за евентуално смекчаване на строгия подход на страната към COVID-19, след като в цялата страна се проведоха протести, призоваващи за прекратяване на локдауните и за по-голяма политическа свобода, предаде АФП.

Сун е централна фигура в реакцията на Пекин срещу пандемията. Тя заяви, че тази "нова ситуация" изисква "нови задачи".

Китай и новата COVID вълна: Отново сблъсъци между протестиращи и полиция (ВИДЕО)

Гневът срещу политиката на Китай за нулев COVID-19, която включва масови локдауни, постоянни тестове и карантини, предизвика протести в големи градове, включително Пекин, Шанхай и Гуанджоу.

Но макар че властите призоваха за "репресии" след демонстрациите, те също така започнаха да намекват, че може да се стигне до смекчаване на твърдата стратегия за борба с вируса.

Вицепремиерът Сун Чунлан заяви, че вариантът "Омикрон" отслабва и процентът на ваксинираните се подобрява. В последните си коментари тя не споменава политиката за нулев ковид, което подсказва, че подходът, който наруши икономиката и ежедневието, скоро може да бъде смекчен.

Коментарите дойдоха в момент, когато южният производствен център Гуанджоу - място на драматични сблъсъци между полицията и протестиращите във вторник вечерта - съобщи, че частично е отменил продължилата седмици наред забрана за достъп, въпреки че е регистрирал рекорден брой случаи на вируси.

В сряда официалните лица облекчиха в различна степен ограниченията във всички 11 района на града, включително Хайджу, където неотдавна се проведоха протестите.

С изключение на няколко определени "високорискови" квартала, здравната комисия на Гуанджоу заяви, че "останалите ще бъдат управлявани като зони с нисък риск".

Празният лист хартия стана символ на протестите в Китай

"Смятаме, че китайските власти преминават към позицията "да живеем с Ковид", както е отразено в новите правила, които позволяват на хората да се изолират вкъщи, вместо да бъдат транспортирани до карантинни центрове", заявиха анализатори от „ANZ Research“ в бележка

БГНЕС