Ухан, Китай
Ухан, Китай / Gulliver/Getty Images
Китай днес нарече "абсурден" съдебния иск, внесен срещу него от американския щат Мисури заради пандемията от коронавируса, предаде Асошиейтед прес.

Говорителят на китайското външно министерство Гън Шуан заяви, че гражданският иск "няма никакви фактически и законови основания" и защити реакцията на Китай на епидемията.

Щатът Мисури съди Китай заради COVID-19

Външното министерство и други китайски правителствени ведомства категорично отричат обвиненията, че китайски служители са забавили разкриването на мащабите на епидемията в град Ухан, в централен Китай, в края на миналата година, въпреки някои информации, че опасенията за политическата стабилност са надделели над интересите на общественото здраве.

"Този така наречен съдебен процес е мнго абсурден и няма никакво фактическо и законово основание", заяви Гън Шуан на ежедневния си брифинг. От началото на епидемията Китай се справя с нея по "открит, прозрачен и отговорен начин" и американското правителство трябва да "отхвърли подобен неоснователен иск", каза говорителят.

Австралия апелира за международно разследване на пандемията от коронавируса

Главният прокурор на щата Мисури вчера съобщи за съдебния иск, според който китайските власти са виновни за пандемията от коронавируса, заразил близо 2,5 милиона души по целия свят, остави десетки милиони без работа и съсипа икономиките на държавите, включително на Китай.

Главният прокурор на щата Ерик Шмит заяви, че китайското правителство е лъгало за опасностите от вируса и не е направило достатъчно, за да забави неговото разпространение.
БТА