Киргизстан преразглежда споразумение със САЩ за военна база?
Киргизстан преразглежда споразумение със САЩ за военна база? / netinfo

Киргизстан заплаши да преразгледа споразумението, което дава право на САЩ да използва военновъздушната база Манас край столицата Бишкек, след като киргизки гражданин бе застрелян от войник от американските военновъздушни сили, предадоха Ройтерс и ИТАР-ТАСС.

Отношенията между САЩ и ключовия му партньор в Централна Азия се изостриха, след като на 6 декември при инцидент на контролен пункт американски войник от базата уби шофьора на камион за превоз на гориво.

Днес киргизстанският парламент гласува резолюция, която приканва правителството да предприеме сериозни действия по случая.

Депутатите настояват да се отнеме имунитетът, с който по силата на договора се ползват американските военни и цивилни в авиобазата и който не позволява войниците от базата да бъдат съдени от киргизки съд, посочва Франс прес.

В базата в Киргизстан има около 1000 американски военни, чиято задача е да осигуряват логистична подкрепа за операциите в Афганистан. Базата е солиден източник на приходи на задлъжнялата бивша съветска република. Тя е особено важна и за Вашингтон след затварянето през ноември 2005 г. на другата американска военна база в района - в Узбекистан.

Американското командването поддържа версията, че техният войник е действал при законна самоотбрана, тъй като убитият застрашавал сигурността на персонала в базата, а на местопрестъплението бил намерен нож. Според колегите на застреляния обаче той носел само обикновена пила за нокти.