Ки-мун се надява преговорите в Мароко да уредят конфликта в Западна Сахара
Ки-мун се надява преговорите в Мароко да уредят конфликта в Западна Сахара / netinfo

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун, който е на посещение в Испания, изрази надежда, че насрочените за 18 юни преговори между Мароко и поддържания от Алжир "Фронт Полисарио" в Ню Йорк ще доведат до уреждане на продължилия над 30 години конфликт в Западна Сахара, предаде Асошиейтед прес.

"Призовах страните в конфликта да започнат диалог без да поставят предварителни условия. Надявам се, че предстоящата среща ще допринесе за постигането на трайно разрешение на проблема", заяви Бан Ки-мун на пресконференция с испанския

премиер Хосе Луис Родригес Сапатеро. Той допълни, че преговорите ще бъдат наблюдавани и от приятелските страни Мавритания, Франция и Испания.

От своя страна Сапатеро заяви, че приветства опита за намиране на мирно решение. Във връзка с обявения от ЕТА край на прекратяването на огъня, Сапатеро заяви, че не възнамерява да свика предсрочни парламентарни избори. "Изборите ще се произведат през март 2008 г., когато приключва четиригодишния мандат на това правителство", заяви той.