/ БГНЕС
Катарският външен министър шейх Мохамед бин Абдул Рахман Ал Тани заяви в Париж, че никой не може да диктува външната политика на страната му, която е в дипломатическа криза със съседите си от Залива, предаде Франс прес.

"Нямаме никаква представа по какви причини" Саудитска Арабия и съюзниците й са наложили блокада на Доха, заяви министърът. "Изглежда някой цели да се отърве от Катар", добави той.

Великобритания призовава страните от Залива да облекчат блокадата срещу Катар

"Катар е готов да седне и да преговаря за сигурността в Залива. Никой обаче няма право да обсъжда нашата външна политика. Ние имаме независима външна политика", каза министърът, чиято страна е обвинена от Саудитска Арабия и съюзниците й, че подкрепя "Мюсюлманските братя" и терористични организации в арабския свят и че е твърде сговорчива към Иран.

Той определи като "напълно неверни" обвиненията за подкрепа на палестинското движение Хамас и на движението "Мюсюлмански братя". "Катар общува с правителства, не с движения", заяви министърът.

Посолството на САЩ в Саудитска Арабия предупреждава за възможни атаки

Външният министър на Катар осъди "незаконните и несправедливи" мерки, които страните от Залива и Египет наложиха на страната му и увери, че Доха ще продължи да отдава предпочитание на "поставения на ясни основи диалог".
БТА