/ БГНЕС, архив
Катар обяви, че ще премахне входните визи за гражданите на 80 държави, за да стимулира туризма и въздушния си транспорт, предаде АФП. Съобщението бе направено по време на пресконференция на началника на авиокомпания "Катар еъруейз" Акбар ал Бакер и представители на министерствата на туризма и на вътрешните работи.
 
"Премахването на визите ще направи Катар най-отворената страна в региона" към чуждестранни туристи, обясни представителят на министерството на туризма Хасан ал Ибрахим.
 
Катар няма репутацията на топ туристическа дестинация като Дубай с неговите търговски центрове и развлечения. Гражданите на 80-те страни ще трябва да представят при пристигането си валиден международен паспорт, за да бъдат допуснати на територията на Катар, съобщи представителят на вътрешното министерство Мохамед Рашид ал Мазруи.
 
Катар обвини ОАЕ, че извършили кибератаката, предизвикала кризата в Залива

Гражданите на 33 страни ще имат правото да останат в Катар 180 дни без виза, а тези на останалите 47 страни ще могат да пребивават там 30 дни.
 
Ливан е единствената арабска държава, извън Персийския залив, фигуриращ в списъка с 80 страни, публикуван след пресконференцията. Останалите са европейските държави членове на Шенген, както и западни, латиноамерикански и азиатски страни.
 
Дипломатическият разрив с Катар - защо сега и кой би спечелил от това?

Шефът на "Катар еъруейз" каза, че неговата компания ще извлече ползи от тази мярка, която влиза в сила незабавно, и допълни, че през тази година ще бъдат открити 62 нови дестинации.
 
Катарските съседи Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Бахрейн скъсаха дипломатическите си отношения с Доха на 5 юни. Те затвориха сухопътните, морските и въздушните си граници с Катар и го обвиниха в подкрепа за тероризма и в близки отношения с Иран, големия противник на Рияд. Катар отхвърли тези обвинения.
БНТ