/ Thinkstockphotos
Катар обвини днес Обединените арабски емирства, че са извършили хакването на официалната му информационна агенция, което предизвика продължаващата от месец и половина тежка криза в района на Персийския залив, предаде АФП.
 
На 5 юни Саудитска Арабия, ОАЕ, Бахрейн и Египет скъсаха дипломатическите си отношения с Катар, като го обвиниха в подкрепа за терористични групировки и сближаване с Иран.
 
ОАЕ стоят зад хакерските атаки срещу Катар, твърди "Вашингтон пост"

Хакването на сайта на агенция КНА е извършено "от два сайта, базирани в ОАЕ", заяви председателят на анкетната комисия генерал Мохамед ал Муханади на пресконференция в Доха. "Хакерът е поел контрола над мрежата на агенцията, откраднал е акаунтите от сайта й и е пуснал онлайн лъжливи информации", добави той.
 
Зам.-директорът на отдела за компютърна сигурност на Катар Отман Салем ал Хмуд обясни, че "едно лице и проникнало в мрежата на агенцията и е споделило информацията с друго лице през Скайп, използвайки айФон". След това хакерът е поел контрола над агенция КНА.
 
Дипломатическият разрив с Катар - защо сега и кой би спечелил от това?

Резултатите от разследването и доказателствата са предадени на генералната прокуратура за предприемане на необходимите мерки, заяви председателят на комисията без повече подробности.

През юни генералният прокурор на Катар обвини "съседни страни", които не назова, че са отговорни за кибератаката, предизвикала дипломатическата криза в Залива.
Властите на Катар заявиха, че са жертви на хакери, които са публикували в сайта на информационната агенция неверни изказвания, приписани на емира шейх Тамим бин Хамад Ал Тани.
 
7 държави прекратиха дипломатическите си отношения с Катар

Тези спорни изказвания бяха в разрез с регионалния консенсус по редица деликатни теми, по-специално за Иран, който в новината бе описан като стратегически съюзник. Те съдържаха и отрицателни коментари за отношенията между администрацията на Тръмп и Катар, който всъщност е близък съюзник на САЩ.
 
Катар заяви, че в разследването му помага ФБР. Според американската телевизия Си Ен Ен кибератаката е дело на руски хакери. Москва отрече.
БТА