Изглед към столицата на Катар - Доха
Изглед към столицата на Катар - Доха / ThinkStock/Getty Images
Обединените арабски емирства са ръководили хакерското нападение срещу катарски правителствен информационен сайт през май, твърди вестник "Вашингтон пост", цитиран от световните агенции.

В резултат на кибератаката бяха публикувани фалшиви изявления от името на емира на Катар, които доведоха до острата криза между малкото, но богато и влиятелно емирство и негови съседи от района на Персийския залив. Шейх Тамим бин Хамад Ал Тани бе цитиран да казва на сайта на катарската официална информационна агенция, че Иран е ислямска сила, и да хвали палестинското движение Хамас.

Дипломатическият разрив с Катар - защо сега и кой би спечелил от това?

Агенцията бързо обяви, че е станала жертва на хакерска атака, и премахна тази публикация от сайта си.

"Вашингтон пост" пише, че високопоставени представители на Обединените арабски емирства са обсъдили кибернападението на 23 май - ден преди то да стане факт.

Посолството на ОАЕ отхвърли информацията на американския ежедневник като фалшива и подчерта, че страната не е имала никаква роля в предполагаемата хакерска атака.

7 държави прекратиха дипломатическите си отношения с Катар

На 5 юни Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Бахрейн и Египет прекъснаха дипломатическите си отношения с Катар и му наложиха икономически санкции, обвинявайки го в подкрепа за тероризма и сближаване с Иран. Малкото, но богато и влиятелно емирство отхвърли тези обвинения.

Продължаващата криза заплашва да усложни борбата на оглавяваната от Съединените щати коалиция срещу групировката "Ислямска държава", тъй като и петте замесени страни са съюзници на САЩ и са част от тази коалиция, отбелязва Асошиейтед прес.

Американският президент Доналд Тръмп застана твърдо на страната на Саудитска Арабия и ОАЕ в конфликта им с Катар, въпреки че в емирството се намира най-голямата военна база на САЩ в Близкия изток.

Катар отвърна на решението на арабските страни да прекратят дипломатическите си отношения

Министърът на външните работи на Обединените арабски емирства Ануар Гаргаш призова за международен мониторинг над Катар, предаде Ройтерс.

Натискът върху емирството върши работа, се казва в реч, която Гаргаш ще произнесе в Лондон днес. Той обаче предупреждава, че това ще е дълъг процес.

"Трябва да сме сигурни, че Катар, страна с 300 милиарда долара резерви, вече няма да е официален или неофициален спонсор на джихадистки и терористични каузи", подчертава Гаргаш.

Речта не съдържа подробности за предлагания мониторинг.
БТА