/ БГНЕС
Главните сепаратистки партии в Каталуния искат да организират нов референдум за бъдеща конституция на "Каталунската република", която бе обявена през октомври, но остана само на думи, предаде АФП.
 
Те предлагат и в Белгия да се създаде паралелна управленска структура под ръководството на сваления от длъжност лидер на Каталуния Карлес Пучдемон, който замина в изгнание в тази страна след неуспешното обявяване на независимост на 27 октомври.
 
Подкрепата за независимостта в Каталуния се топи

Споразумението между "Заедно за Каталуния" на Пучдемон и "Републиканска левица на Каталуния" трябва да бъде ратифицирано и от малката сепаратистка крайнолява партия "Кандидатура за народно единство". В това споразумение се предвиждат обществени разисквания за определяне каква да е бъдещата Каталуния, които да завършат "с предлагане на бъдеща конституция на Каталунската република".
 
Испанският Конституционен съд попречи на Пучдемон да се върне на власт

Процедурата ще завърши с референдум, на който гражданите ще се произнасят по всеки параграф от тази конституция. Този референдум вероятно също ще бъде обявен за незаконен, като референдума за самоопределение от 1 октомври.
 
Казусът с независимостта на Каталуния отново е на дневен ред
 

БГНЕС


Сепаратистите освен това се ангажират да създадат в Белгия "Свободно пространство в изгнание", организация под ръководството на Карлес Пучдемон. Ролята на този орган ще е да "благоприятства интернационализацията на каузата за независимост на Каталуния и напредване към установяването на Каталунската република" в координация с регионалните власти в Барселона.
 
На регионалните избори от 21 декември сепаратистите получиха абсолютно мнозинство в каталунския парламент, но още не са се договорили за съставяне на местно правителство.
 
Конституционният съд анулира декларацията за независимост на Каталуния

За понеделник е предвидено заседание, на което да встъпи в длъжност новият лидер на Каталуния, но единственият кандидат за поста Жорди Санчес в ареста и е малко вероятно да бъде пуснат да се яви на церемонията, отбелязва АФП.