/ БГНЕС

Унгарският парламент избра първата жена президент на страната - Каталин Новак, съобщиха световните агенции.

Орбан разреши разполагане на войници на НАТО в Западна Унгария

Опитът на Новак включва работа в Министерството на външните работи и в парламента на страната. Като министър по семейните въпроси тя се занимаваше с демография, младеж, социално осигуряване, защитаваше закона за забрана на пропагандата на хомосексуалността сред децата, което предизвика недоволство сред ЛГБТ-общността и европейските чиновници в Брюксел. Съпругът на Новак работи в Националната банка на Унгария. Двамата имат три деца.

Каталина Новак
БГНЕС


Унгария ограничи продажбата на детски книги, в които се описват хомосексуални отношения

Преди време Новак си навлече гнева на ЛГБТ-общността като каза, че в Унгария живеят хора само от два пола – мъже и жени. Унгарските политолози обаче смятат, че като цяло тя се придържа към умерени възгледи.

Победата на Новак не буди изненада, тъй като беше ясно, че тя може да разчита на мнозинството в парламента, с което разполага партията Фидес на Орбан.

Каталин Новак обеща да защитава традиционното унгарско семейство и да сложи край на демографския спад.

"Ние, жените, отглеждаме децата, грижим се за болните, готвим, способни сме да сме на две места едновременно, да си изкарваме прехраната, да обучаваме, да печелим Нобелови награди", заяви Новак преди гласуването в парламента.

БТА/БГНЕС