/ ThinkStock/Getty Images
В гръцкото министерство на транспорта се преразглежда размерът на глобите за конкретни нарушения на правилата за движение по магистралите и начина, по който те се събират, съобщи в. „Катимерини“.

В конкретен случай става дума за шофиране под въздействието на алкохол, като министерството обмисля - освен временно да отнеме свидетелството за управление на нарушител - увеличение на глобата за това конкретно нарушение, което днес възлиза на 700 евро и е максималната парична санкция.

Обмисля се и увеличение на глобата за незаконни улични гонки, която в момента също е 700 евро.

Церемонията по запалване на олимпийския огън пострада от коронавируса

Властите разглеждат допълнително по-строги наказания за инциденти с катастрофи и бягство от местопроизшествието, тъй като министерството вярва, че повечето нарушители се отървават леко. В момента нарушителите са изправени пред шестмесечна присъда в затвора, за отърваването от която трябва да платят.

Министерството също търси начини да гарантира, че тези глоби действително се плащат и обмисля по-строги начини за събиране на глоби от нарушителите.

Например, ако глобата не бъде платена в рамките на период от два до три месеца, тя ще бъде включена в данъчната форма на нарушителя.

Гърция пак отхвърли твърденията на Ердоган за убити мигранти

За да стимулира нарушителите да плащат глобите си, министерството обмисля отново да въведе отстъпка, ако плащането бъде направено в 10-дневен срок.

На годишна база в Гърция се издават глоби за над 140 млн. евро, но в бюджета влизат едва 40 млн. евро.
БГНЕС