/ Guliver/Getty Images
По-малко зрители и без приеми по време на церемонията по запалване на олимпийския огън в древен Олимп, Гърция следващата седмица заради коронавируса, обявиха от Гръцкия олимпийски комитет.

Запалването на огъня на Олимп, което отбелязва щафетното предаване до церемонията по откриване на Игрите в Токио на 24 юли, ще се проведе на 12 март. След седемдневен престой в Гърция ще има церемония по предаване на огъня в Атина към Япония на 19 март. Организаторите на събитието съобщиха, че репетицията по облеклата, която обикновено привлича публика, ще бъде без зрители, докато акредитациите бяха съкратени до абсолютния минимум. Няма да има и специални приеми.

ЕС осигурява още 45 млн. евро за изследвания, свързани с коронавируса

„В добавка бе решено, че на всеки два дни ще има анализ и изследване на данните, и имайки предвид ситуацията, ще се проведе нова среща, на която ще се вземат допълнителни решения относно церемонията по запалване на олимпийския огън“, се казва в изявлението на ГОК.

Папата е с отрицателен тест за коронавирус

Коронавирусът, който тръгна от Китай, зарази десетки хиляди души и уби повече от 3 000. Той достигна 77 страни по света. Освен това бяха отложени и редица спортни събития в последните седмици, което предизвика обезпокоение у организаторите на Игрите в Токио. Въпреки това, Международният олимпийски комитет настоява, че Игрите ще се проведат по план и ще бъдат успешни. Гърция потвърди няколко случая на новия вирус. Всички пациенти са под лекарско наблюдение в болници в столицата Атина, и северният град Тесалоники. Първият потвърден случай бе на 26 февруари.
БГНЕС