Канадският премиер Джъстин Трюдо заяви, че целият свят има ползва от силен Европейски съюз. Той направи изказването в реч пред Европейския парламент, ден след като евродепутатите подкрепиха Всеобхватното икономическо и търговско споразумението на ЕС и Канада (СЕТА).

ж
БГНЕС

„Целият свят има полза от силен ЕС“, каза той. По думите му Отава много добре знае, че „ефективен европейски глас на световната сцена не е за предпочитане, той е задължителен“.

ЕП одобри търговското споразумение с Канада

В сряда ЕП одобри споразумението за свободна търговия с Канада след близо осем години на договаряне и спорове за ползата от него. Вчерашният ден не мина и без протести, след като около 700 души се бяха събрали пред сградата на европарламента в Брюксел.

о
БГНЕС

По повод на споразумението Трюдо заяви, че Брюксел и Отава „направиха голяма стъпка към задълбочаване на нашата връзка и увеличаване на търговията, която да е както свободна, така и развиваща се“.

шж
БГНЕС

По-рано днес европейският портал Euroactiv написа, че половината държави от Евросъюза може да проведат референдуми за СЕТА. „Четиринайсет държави членки все още могат да подложат споразумението на референдум, и националните парламенти (на страните членки) са длъжни да го ратифицират, включително и регионалният парламент на Валония”, посочва изданието. Според него тези страни са Австрия, България, Хърватия, Дания, Франция, Гърция, Ирландия, Литва, Холандия, Полша, Румъния, Словакия и Великобритания.
БГНЕС