Камерън си тръгна от Даунинг стрийт, кралицата прие оставката му
Камерън си тръгна от Даунинг стрийт, кралицата прие оставката му / Guliver/Getty Images

Дейвид Камерън си тръгна за последно от "Даунинг стрийт"10 като премиер на Великобритания и потегли към Бъкингамския дворец, за да подаде оставка пред кралица Елизабет Втора, предаде АП.

Камерън даде кратка пресконференция пред резиденцията на британските министър-председатели, редом до своята съпруга и трите им деца. "Най-голямата чест в моя живот бе да служа като премиер", обяви той, цитиран от АП.

В кратка ретроспекция на своето управление, той изрази увереност, че оставя Великобритания по-силна и в по-добро положение. Британският премиер пожела успех на своята наследничка на поста Тереза Мей в преговорите за излизането на страната от Европейския съюз.

Кралица Елизабет прие оставката на Камерън

Британската кралица прие оставката на премиера Камерън. Тереза Мей вече пристигна в Бъкингам, за да бъде номинирана официално за министър-председател.

Камерън си тръгна от "Даунинг стрийт" кралицата прие оставката му
netinfo

Камерън изрази надежда, че Великобритания, която обича толкова много, ще продължи да благоденства.

Камерън призова Тереза Мей да държи Великобритания близо до ЕС

По-рано днес в парламента британският премиер в оставка се обърна с думите: "Правителството работи усърдно за това гражданите на ЕС да могат да останат във Великобритания и след референдума за излизане от блока. Това обаче ще зависи от предоставянето на реципрочни права и за британците в Европа".

Камерън си тръгна от "Даунинг стрийт" кралицата прие оставката му
netinfo

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск поздрави новия британски премиер Тереза Мей по случай встъпването й в длъжност и изрази надежда за плодотворни работни отношения с нея, предаде АФП. В кратко писмо Туск също така заяви от името на Европейския съвет, че очаква с нетърпение да посрещне Мей в Съвета.

Великобритания избра Брекзит - какво следва?

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер също поздрави Тереза Мей с назначаването й за нов премиер на Великобритания, предадоха ДПА и АФП. Той призова Мей да започне скоро преговорите за излизане на страната от ЕС.

"Резултатът от референдума във Великобритания създаде нова ситуация, на която Великобритания и Европейският съюз трябва да отговорят скоро. С нетърпение очаквам да работя в тясно сътрудничество с вас и да науча намеренията ви по този въпрос", пише председателят на ЕК в писмо до новия британски премиер.

Източник: БТА