Камала Харис ще влезе в историята като първата жена вицепрезидент на САЩ
Камала Харис ще влезе в историята като първата жена вицепрезидент на САЩ / getty images
Вицепрезидентката на САЩ Камала Харис заяви от трибуната на ООН, че сега е моментът глобалните лидери да започнат сериозна работа как да отговорят на следващата пандемия, предаде Асошиейтед прес.

Виртуалната реч беше втората на Харис пред световната организация от встъпването ѝ в длъжност през януари. Тя беше произнесена в момент, когато ваксинационната кампания срещу COVID-19 напредва, а голяма част от света изпитва затруднения да се снабди с ваксини.

Байдън обяви, че ще се кандидатира за преизбиране през 2024 г.

В същото време "знаем, че трябва да се подготвим за следващата" пандемия, подчерта Харис.
 


Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън ще отбележи първите 100 дни от управлението си тази седмица. Очаква се в сряда Байдън да говори пред Конгреса и със сигурност ще подчертае напредъка си в борбата с най-тежката здравна криза от повече от един век, отбелязва АП.

Харис описа накратко и позицията на администрацията какво трябва да направят САЩ и останалите държави. Стъпките включват подобряване на достъпа до здравните системи, инвестиции в науката, здравните работници и благосъстоянието на жените, увеличаване на капацитета за производство на лични предпазни средства, ваксини и тестове.

Вицепрезидентката на САЩ обобщи, че през последната година е научено много за подготовката и борбата с пандемиите, но би било неразумно да се свали гардът.
БТА