В продължение на две години Прешъс Мбомболи от Замбия приема хапчета всеки ден, за да се предпази от заразяване с ХИВ вируса, който причинява СПИН, посочват от Voice of America (VOA).

21-годишното момиче, обаче, е сред първите в страната, които получават ново лекарство за превенция под формата на инжекция. Тя споделя, че по този начин се чувства по-добре и сигурна, тъй като преди е забравяла да си пие хапчетата и е имало случаи, в които е пропускала.

Всяка инжекция предотвратява инфекция в продължение на шест месеца. А Замбия е първата страна с ниски или средни доходи, която предлага лекарството на обществеността.

Лина Мванго е технически директор на местната организация с нестопанска цел C-Herb Zambia.

„Нашата целева възрастова група за това са подрастващите момичета и младите жени на възраст от 16 до 24 години. Местни представители, наричани Connectors, помагат за внедряването на програмата“, разказа пред Voice of America (VOA).

Правителството на САЩ дари близо 15 000 флакона от лекарството. Това е достатъчно, за да защити 2000 замбийци от ХИВ за една година, казват от посолството на САЩ. Но експертите уточняват, че хората, които си слагат инжекцията, все пак трябва да спазват и мерки. Защото това лекарство не предотвратява бременността, не предотвратява и други инфекции, предавани по полов път.

Около 1,4 милиона замбийци живеят с ХИВ, както и с около 33 000 нови инфекции годишно.

Експертите се надяват, че новото лекарство може да помогне за намаляване на тези числа.
Voice of America (VOA)