/ iStock/Getty Images
Под натиска на общественото мнение Португалският лекарски съюз временно отстрани от длъжност гинеколог, заподозрян в небрежност, защото не е открил малформации у бебе, родило се без лице, предаде Франс прес. Раждането му потресе португалското общество.

Срещу гинеколога, отстранен от длъжност за 6 месеца от Португалския лекарски съюз, вече имаше други 6 оплаквания, най-старото от които датира от 2013 г. Лекарският съюз започна резследване, след като въпросното раждане бе отразено от медиите. Съдебните органи също започнаха разследване, след като родителите на детето заведоха дело срещу гинеколога.
 


"Има индикации за недоглеждане от страна на д-р Артур Карвальо, които е възможно да доведат до дисциплинарни наказания", поясниха от Португалския лекарски съюз. "Тъй като случилото се накърнява репутацията на лекарите, отстраняването му от длъжност е необходимо, за да се преценят оплакванията."

Лекари от ВМА и „Пирогов” направиха уникална операция на бебе с рядко заболяване

На 7 октомври родителите на бебето Родриго, което се ражда без нос и очи и на което липсва част от черепа му, откриват малформациите му при появата му на бял свят в болницата "Сао Бернардо" в Сетубал, южно от Лисабон. Д-р Карвальо следял бременността на майката на Родриго в частна клиника в Сетубал, където направил трите задължителни ехографии, без да открие какъвто и да било проблем. Гинекологът бил предупреден за възможна аномалия на фетуса през шестия месец от бременността по време на ехографски преглед, за който настояли родителите, но обяснил, че понякога части от лицето остават невидими, когато бебето го е притиснало към корема на майка си.

Малкият Родриго все още е хоспитализиран в Сетубал.
 
БТА