Йордания с нов премиер
Йордания с нов премиер / снимка: Reuters

Кралят на Йордания Абдула Втори назначи бившия си военен съветник Маруф Бахит за премиер и го натовари със съставянето на ново правителство, предадоха световните агенции, позовавайки се на двореца. Монархът е приел оставката на досегашния министър-председател Самир ар Рифаи - заможен политик и бивш съветник.

В писмото за назначаването на Бахит, кралят поиска от него да вземе бързи и прозрачни мерки за истински политически реформи, отразяващи виждането на монархията за съвременните общи реформи и подкрепящи действията й в полза на демокрацията, посочва дворецът, цитиран от Франс прес.

През януари в Йордания се състояха множество протести с настояване за оставката на Рифаи, заради икономическата политика на правителството му. Искаме реформи, проправящи пред народа ни път към огромни възможности и достоен живот, каквито той заслужава, допълва кралят.

Очаква се назначаването на Бахит - бивш военен, посланик в Турция(2002 г.) и Израел(2005 г.), а после и министър-председател(2005-2007 г.), да успокои обстановката в страната, където той се радва на голяма популярност, предава БТА.

64-годишният Бахит е известен като твърд политик и противник на ислямския фундаментализъм, отбелязва ИТАР-ТАСС. Бившият началник на Службата за национална сигурност се е проявявал като опитен дипломат, изиграл важна роля в подготовката на мирния договор с Израел от 1994 година. Бахит оглави службата след терористичните нападения през ноември 2005 г. срещу три хотела в Аман. Той разработи "всеобхватна стратегия за противодействие на идеологията на религиозната нетърпимост" и обяви на екстремистите безпощадна война, подкрепяйки действията на силите за сигурност с антитерористично законодателство.

Основната опозиционна партия "Фронт за ислямско действие" подчерта, че за разлика от Египет, йорданската опозиция не настоява за смяна на управлението в кралството, а за политически реформи. В течение на две седмици опозицията и профсъюзите в Йордания организираха поредица от "акции на гнева", протестирайки срещу неудържимото повишаване на цените, данъците, безработицата, корупцията и политическия произвол.

Духовният водач на "Мюсюлманското братство" шейх Хамам Саид призова на 15 януари йорданците да се обединят в единен фронт като тунизийците, за да си върнат отнетите им граждански свободи, отбелязва ИТАР-ТАСС.