Йоца и Легия в един затвор
Йоца и Легия в един затвор / снимкa: БГНЕС

Сръбският наркобос Сретен Йосич, наричан Йоца Амстердам, е настанен в затворническото отделение в Окръжния затвор в Белград и дели килията си с друг затворник, пише сръбският вестник "Блиц".

Според неофициална информация за Йосич е била подготвена самостоятелна килия, но заради твърденията му, че боледува от епилепсия, се е сдобил със съквартирант, който би могъл да уведоми надзирателите в случай, че се почувства зле. От четвъртък Йосич е в затворническата компания и на големия си противник Милорад Улемек-Легия. Преди време босовете на подземния свят са били близки приятели, но добрите им отношения са нарушени, тъй като и двамата искали да ръководят наркобизнеса. Въпреки че са в едно и също отделение на Окръжния затвор, те не са настанени в съседни килии, а за да се попречи на контакт между тях, разходките им ще бъдат организирани в различно време.

Според сръбските медиите Легия е предал Йоца Амстердам на българската полиция, след което през юни 2002 г. той е бил арестуван в София и след това предаден на Холандия. Четири години по-късно е върнат в Сърбия и е изпратен в Централния затвор, където е бил и Легия.

Йоца Амстердам бе задържан на 27 април тази година в Белград по подозрение, че е организирал убийството на собственика на хърватското списание "Национал" Иво Пуканич. По-рано днес стана ясно, че всички данни около събирането на информация, доказателства и показанията на свидетелите за участието на Йосич в атентата срещу Пуканич са секретни и няма да бъдат оповестявани публично. Защитата на Сретен Йоцич предупреди, че ще поиска разсекретяване на делото с цел "обществеността да бъде информирана за доказателствата срещу Йоцич". Хърватските съдебни власти твърдят, че имат данни, получени от участник в атентата срещу Пуканич, че Сретен Йосич е истинският поръчител на убийството на хърватския журналист.

Иво Пуканич се смяташе за един от ключовите свидетели срещу балканската цигарена мафия и контрабандата с цигари на Балканите в делото, което се води в италианския град Бари. В него са обвиняеми водещи черногорски политици, включително и дългогодишният президент и сегашен премиер на републиката Мило Джуканович.