Извънредно положение в пет щата в САЩ заради зимна буря
Извънредно положение в пет щата в САЩ заради зимна буря / снимки: Reuters

Снеговалежът, изсипал се над североизточните райони на САЩ, се усилва с всеки изминал час. След Кънектикът, Род Айлънд и Масачузетс извънредно положение обявиха губернаторите на щатите Ню Йорк и Ню Хемпшир Андрю Куомо и Меги Хасан.

В щата Кънектикът заради лошото време над 26 000 домакинства остават без електричество. На остров Лонг Айлънд, разположен недалеч от Атлантическия океан в щата Ню Йорк, стихията остави без ток почти 4000 души. Съобщенията за прекъсвания на тока идват и от други щати, но там проблемите не са толкова драматични.

Зимната буря, която връхлетя Ню Йорк, донесе град, мокър сняг и вятър, но не успя да парализира живота на 8-милионния мегаполис - общественият транспорт работеше по обичайното си разписание, в училищата се провеждаха занятия, а бизнесът не беше нарушен.

Снежната покривка към 18.00 ч. вечерта (1.00 ч. българско време) беше около 7 см при положителна температура на въздуха. Кметът Майкъл Блумбърг заяви, че заради смесването на атмосферните фронтове, идващи от една страна от Арктика, а от друга - от Атлантика, посоката на снежната буря остава непредсказуема. Тя може да удари града, но може й да го подмине.

Извънредно положение в пет щата в САЩ заради зимна буря
netinfo


През нощта се очакват проблеми с обществения транспорт, макар че всички мостове и тунели са отворени. Блумбърг отмени всички детски мероприятия в събота, призовавайки гражданите да останат по домовете си. Службата, помагаща на бездомните, е активизирала своята работа, предлагайки подслон на хората в неравностойно положение, посочва БГНЕС.

Лошото време стана причина за отмяната на над 4000 полета, планирани през следващите няколко дни, от всички летища на щатите в Нова Англия (Кънектикът, Масачузетс, Ню Хемпшир, Върмонт, Род Айлънд, Мейн), а също така в щатите Ню Йорк и Ню Джърси.

Заради снежната буря бяха отменени и всички полети на летището в Ню Йорк. Спрени са всички полети от летищата „Ла Гуардиа” и „Нюарк Либърти”, както и на международното летище на Ню Йорк „Кенеди”, съобщиха местните власти. Аерогарите на най-големите мегаполиси по североизточното крайбрежие - Ню Йорк и Бостън - са отменили над 2300 полета.

Извънредно положение в пет щата в САЩ заради зимна буря
netinfo

От началото на снеговалежа започнаха да постъпват и многобройни съобщения за пътно-транспортни инциденти. Най-големият от тях е станал в щата Мейн, където са се ударили 19 коли. За жертви и пострадали не се съобщава. Губернаторът на щата Масачузетс Патрик Девал въведе пълна забрана за движение на автомобилния транспорт по пътищата на щата. В Кънектикът беше ограничено движението само по основните магистрали. „Пътната техника не успява да разчисти пътищата, защото снегът веднага натрупва върху разчистеното”, разказа полицай в Ню Йорк.

Специалисти от националната метеорологична служба вече обявиха, че снеговалежът не е оправдал предварителните им прогнози, според които снежната покривка може да достигне 60 см на някои места. Сега синоптиците прогнозират над 90 см.