Извергът от Амщетен заплашвал жертвите си да ги отрови с газ
Извергът от Амщетен заплашвал жертвите си да ги отрови с газ / снимка: БГНЕС

Австриецът Йозеф Фрицъл, държал затворена в подземие 24 години своя дъщеря и три от седемте деца - рожби на кръвосмешението им, заплашвал жертвите си да ги отрови с газ, ако му се случи нещо, съобщи за Франс прес говорител на федералната криминална полиция.

Шестима полицейски експерти продължават "проверката" в подземното противоатомно убежище с площ 60 кв. м. Целта е да установят дали там наистина има механизъм за вкарване на газ или Фрицъл просто е искал да сплаши жертвите си, каза Хелмут Грайнер. Бащата изнасилвач признал за заплахите още по време на първите разпити.

Експертите изследват и електронната система, чрез която Фрицъл отварял и затварял дистанционно 300-килограмовата врата на убежището от армиран бетон. Престъпникът заявил, че предвидил и автоматично отваряне на вратата след изтичане на определено време. Освен това оставил в подземието инструменти, с които затворниците да могат да разглобят съоръжението, ако е възпрепятстван да иде при тях.

Според Грайнер полицията разполага с нов метод за електронно моделиране, чрез който ще представи обстановката в подземието и околността в триизмерно изображение "за по-пълно изясняване на случая", посочва агенцията.

Йозеф Фрицъл често прекарвал цели нощи в подземието на къщата си в Амщетен, заявява негова роднина в интервю, поместено в австрийския всекидневник "Йостерайх", предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Всяка сутрин в седем той слизаше долу, уж за да прави чертежи на машини, които продаваше на разни предприятия. Често прекарваше там цялата нощ", разказва 56-годишната Кристине Р., по-малка сестра на Роземари, съпругата на Фрицъл. "Не даваше на Рози дори да му носи кафе", спомня си тя.

Кристине Р. потвърждава, че в края на 60-те 73-годишният Йозеф Фрицъл е бил осъден за изнасилване на лишаване от свобода при строг режим - присъда, която днес е изличена от съдебното му досие.

"Бях на 16 години, когато го затвориха за изнасилване, и смятах това за отвратително престъпление, още повече, че със сестра ми вече имаха четири деца", казва тя.

Според полицията Роземари не е знаела с какво се занимава мъжът й в мазето на къщата. Кристине Р. твърди, че Фрицъл бил деспотичен съпруг, потискал сестра й и постоянно я подлагал на публично унижение.

Австрийският печат продължава да си задава въпроси по този повод, отбелязва агенцията и цитира заглавие от днешния брой на в "Курир": "Какво е знаела съпругата?".

Фрицъл призна в понеделник, че е държал дъщеря си затворена и е имал седем деца от нея, но оттогава пази мълчание по съвет на адвоката си. В затвора в Санкт Пьолтен (Източна Австрия) го държат под засилена охрана, изолиран от останалите задържани от съображения за собствената му сигурност, добавя АФП.