/ iStock/Getty Images
Египетско-японска археологическа експедиция завърши изваждането на втората Слънчева слънчева лодка на Хеопс от ямата до Голямата пирамида в Гиза, където е открита, съобщи в. "Ал Ахрам". Близо 1700 дървени фрагменти са изкопани от тринадесет пласта в ямата, като първоначалната им реставрация и регистрация е завършена.

1343 парчета вече са преместени в Големия египетски музей до пирамидите в Гиза, който се очаква да бъде открит с пищна церемония до края на тази година. Там тече подготовката за финалната фаза на реставрацията и сглобяването на ладията. Лодките на Хеопс ще бъдат експонирани в специална сграда в музейния комплекс.

Първата Слънчева лодка, която се смята за един от най-старите и добре запазени плавателни съдове, се намира в музей до Хеопсовата пирамида.

Представителството на Японската агенция за международно сътрудничество в Кайро ще предостави 3 милиона долара за завършване на реставрацията и експонирането на втората лодка. През 2013 година Агенцията отпусна 2 милиона долара безвъзмездна помощ за разкопките.
БТА