Израел ще прекрати сътрудничеството със Съвета за правата на човека на ООН
Израел ще прекрати сътрудничеството със Съвета за правата на човека на ООН / снимка: Reuters

Израелският външен министър Авигдор Либерман заяви, че страната му смята повече да не сътрудничи със Съвета за правата на човека на ООН.

Съветът разгневи Израел, след като преди дни даде зелена светлина за сформиране на първата независима международна анкетна комисия за последиците от изграждането на израелски колонии в окупираните палестински територии, включително Източен Ерусалим.

"Този лицемерен орган няма нищо общо с правата на човека. Предубедеността му и липсата на обективност са очевидни и ние нямаме никакви основания да си сътрудничим с него", каза Либерман по израелското обществено радио.

"Няма да участваме в този театър на абсурда, защото 70% от решенията на този съвет са враждебни по отношение на Израел. Смятаме да поискаме от свободните страни като САЩ да се оттеглят от него", добави той.

Израел не участва в този съвет, но има право при определени условия да излага позицията си. Той не може нито да гласува, нито да внася проекторешения, допълва БГНЕС.

Заместник-външният министър Дани Аялон също заяви, че Израел няма "никаква причина да продължи да сътрудничи с този лицемерен орган, използващ двоен език, чиято цел е да хвърля кал по нас". Аялон го разкритикува, че се занимава с политически проблеми, които не са от ресора му. Той също така предупреди палестинската власт, че не може да сътрудничи с държавата Израел и едновременно да се бори срещу нея в международните инстанции. Според радиото израелските власти обмислят различни санкции срещу палестинската власт, която приветства като победа инициативата на Съвета за правата на човека.