Израелската армия заяви, че Международният комитет на Червения кръст "трябва да има достъп до заложниците", които все още се държат в ивицата Газа, съобщи „Гардиън“.

„Хамас“: Няма да освобождаваме повече заложници, докато израелската агресия срещу Газа не спре

"Тъй като ЦАХАЛ разширява операциите си за ликвидиране на Хамас в Газа, ние не сме изпуснали от поглед критичната ни мисия за спасяване на нашите заложници", заяви говорителят на армията Даниел Хагари.

"Международната общност трябва да предприеме действия. Червеният кръст трябва да има достъп до заложниците, които са в ръцете на Хамас".

Израел смята, че 138 от приблизително 240-те заложници, заловени при нападението на Хамас на 7 октомври, все още се държат в Газа.

По нови данни: Бойците в Газа държат 138 заложници

По време на неотдавнашното временно примирие бяха освободени 105 похитени. Преди това Израел се оплака, че едно от условията на примирието е било достъпът на Червения кръст до заложниците, което не е било изпълнено от Хамас.

Миналата седмица Рейчъл Голдбърг, чийто син се смята за заложник, заяви, че Червеният кръст е свършил добра работа, "като служба на Uber за освободените заложници", но не е направил нищо за тези, които все още са в плен.
БГНЕС