Украйна знаме
Украйна знаме / iStock/Getty Images
Нидерландия и Южна Корея препоръчаха на гражданите си да напуснат Украйна, предадоха световните агенции.

Нидерландското правителство препоръча на гражданите си да заминат оттам възможно най-скоро заради обстановката на сигурност, съобщи нидерландското радио Бе Ен Ер, като се позова на нидерландския посланик в Украйна.

Джейк Съливан: Нападение на Русия срещу Украйна вероятно ще започне с удар по въздуха

Нидерландия освен това ще премести дипломатическото си представителство от Киев в град Лвов, Западна Украйна, посочи Бе Ен Ер.

За въвеждането на сходна мярка съобщи и южнокорейското министерство на външните работи.

Ведомството посочи, че заради напрежението около Украйна от 13 февруари се въвежда четвърта степен на предупреждение за опасност при пътуванията дотам, а южнокорейските граждани следва в спешен порядък да се завърнат в родината си или да заминат за друго безопасно място в трета страна. Препоръчва се на тези, които възнамеряват да пътуват до Украйна, да преразгледат плановете си.

Въведената степен на предупреждение за пътуванията означава, че те на практика са забранени. Дипломатите от южнокорейското външнополитическо ведомство напомнят на гражданите си, че за нарушение на това предписание в южнокорейското законодателство е предвидено наказание.

Израел съобщи, че евакуира роднините на служителите на посолството си в Киев. Като причина беше посочено "изострянето на ситуацията", очевидно препратка към кризата между Украйна и Русия, предаде Ройтерс.

Външното министерство също така призова израелците да избягат да пътуват до Украйна, а тези, които са там, "да избягват зоните на напрежение".
БТА