Израел не позволи на активисти да влязат на Западния бряг
Израел не позволи на активисти да влязат на Западния бряг / снимка: Reuters, архив

Израелските власти не са позволили на стотина пропалестински активисти, сред които имало и трима американци, да влязат от Йордания в Западния бряг, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на техния водач.

Организаторката на акцията "Добре дошли в Палестина", французойката Оливия Земор, каза, че израелските власти са поставили печати в паспортите им "Отказан достъп", без да им дават никакви обяснения.

По-рано тя каза пред репортери в йорданската столица Аман, че целта на групата е да достави един тон училищни пособия за палестинските деца в бежански лагери във Витлеем.

Израелското министерство на отбраната нарече активистите "провокатори", които не за първи път създават проблеми. Акцията им бе окачествена като "неуспешен пропаганден ход" и бе подчертано, че Израел е в правото си да не ги пусне на своя територия. В израелското изявление се казва, че няма ограничения за доставките на училищни пособия, но се отбелязва, че ако активисти наистина са искали да осигурят такива стоки, те са имали много други начини да го направят. Освен това се подчертава, че на Западния бряг няма недостиг на училищни материали.

От организацията "Добре дошли в Палестина" са заявили,че се надяват да посетят палестинския бежански лагер близо до Аман. По думите на Земор активистите искат Израел да предостави свобода на движение на палестинците и на техните посетители, а някои от тях искат и вдигане на израелската блокада на ивицата Газа. Израел и преди е осуетявал подобни акции.

Междувременно Израел предупреди ливанското правителство, че евентуални провокации срещу еврейската държава от страна на групировката Хизбула ще имат сериозни последици. Както информира в. "Аарец", премиерът Бенямин Нетаняху е изпратил това послание до официален Бейрут чрез високопоставен европейски дипломат, предаде ИТАР-ТАСС.

Нетаняху пояснил, "че ако Хизбула атакува Израел, армията му ще нанесе мощен ответен удар, без да прави разлика между Хизбула и държавата Ливан". Той заявил пред западния посредник, че държи ливанското правителство "отговорно за всичко, което става в зоната на юрисдикцията му".

Според "Аарец" предупреждението на Нетаняху означава, че при евентуална конфронтация с Хизбула израелската армия няма да се насочи само към обекти, свързани с групировката, а ще разглежда като свои цели също транспортната и енергийната инфраструктура на Ливан, както и правителствените сгради, предава БТА. Става дума, че вече няма да има ограничения, каквито бяха въведени по време на втората ливанска война от 2006 г., главно по настояване на САЩ, посочва ИТАР-ТАСС.

Междувременно, отбелязва "Аарец", Израел "се готви за различни сценарии, които може да включват конфронтация с Хизбула - включително евентуални опити на групировката, ако режимът на Башар Асад бъде свален, да заграби в Сирия химически оръжия и ракети от различни класове, включително зенитни". Израелското ръководство директно е заявявало по-рано, че "израелските въоръжени сили може да нанасят удари срещу конвои с такива оръжия", се казва в материала.