Израел: Ирански бойни кораби ще минат през Суецкия канал за Сирия
Израел: Ирански бойни кораби ще минат през Суецкия канал за Сирия / Reuters

Два ирански бойни кораба планират да минат през Суецкия канал на път за Сирия, заяви израелският външен миснистър Авигдор Либерман, който окачестви това като поредната "провокация" на Иран и намекна за израелска ответна реакция, съобщи Ройтерс.

"Тази нощ два ирански бойни кораба ще преминат през Суецкия канал към Средиземно море и ще акостират в Сирия, нещо което не се е случвало от много години", заяви Либерман в реч в Ерусалим, разпространена от кабинета му и цитирана от БТА.

"За мое съжаление, международната общност не проявява готовност да се справи с постоянните ирански провокации. Международната общност трябва да разбере, че Израел не може вечно да игнорира тези провокации", посочва външният министър.

На 26 януари иранската осведомителна агенция Фарс предаде, че кадети от иранските Военноморски сили започват едногодишно обучение и че корабите ще минат през Аденския залив и Червено море, а след това през Суецкия канал към Средиземноморието. Все още не е ясно защо обучението на иранските кораби ще се провежда в Средиземно море, отбелязва Ройтерс.