Издирването на похитената французойка засега не дава резултат
Издирването на похитената французойка засега не дава резултат / снимка: Reuters, архив

Издирването на отвлечената в Кения в петък срещу събота 66-годишна френска гражданка засега не е дало резултат, обявиха кенийските власти, цитирани от АФП.

Властите потвърдиха новината от вчера, че жената е била прехвърлена от похитителите й в Сомалия. Според кенийските власти тя може би е отвлечена от бойци на сомалийските ислямистки милиции Шабаб, свързани с Ал Кайда. Кенийски медии съобщават, че похитената жена е инвалид, движи се с инвалидна количка и се казва Мари Дьодийо или Мари Дийо.

При похищението, станало в три часа след полунощ в нощта на петък срещу събота, похитителите, около десет тежко въоръжени мъже, не са взели инвалидната количка на французойката.

Похищението е станало на остров Манда, който е част от архипелага. Жената е живеела в населено място, срещуположно на село Шела, на остров Ламу, където има вили на богати чужденци. На двайсет минути от това село пък е град Ламу, който е в списъка на културното наследство на ЮНЕСКО.

Париж потвърди отвличането и прикани гражданите си да не посещават архипелага Ламу.Отвличането става по-малко от месец след похищението  в Кения на британска гражданка. Британката Джудит Тибът беше отведена от похитителите си в Сомалия. При нападението загина съпругът й. Това похищение стана в кенийския резерват за сафари Киваю, припомня БТА.

За кратко вчера кораби на кенийските гранични патрули бяха обградили катера, с който похитителите на французойката се придвижваха към Сомалия. При престрелка някои от нападателите бяха ранени, но все пак успяха да стигнат с похитената жена до сомалийския град Рас Камбони, на около 25 км от границата с Кения.

Заради случая по границата на Кения със Сомалия броят хора от кенийските сили за сигурност е увеличен. Говорителят на френското министерство на външните работи Бернар Валеро изрази безпокойство за здравословното състояние на похитената жена.

Силно притеснен за здравето й е и съпругът й Джон Лепапо Мойо, предаде ДПА. Той поясни, че жена му  взима редовно Животоспасяващи медикаменти, но при похищението похитителите не са ги взели.