Избират петима нови непостоянни членове на Съвета за сигурност
Избират петима нови непостоянни членове на Съвета за сигурност / netinfo
Общото събрание на ООН ще избере петима нови непостоянни членове на Съвета за сигурност. Те ще заменят Конго, Гана, Перу, Катар и Словакия, чийто двугодишен срок на пълномощията изтича на 31 декември, предадоха ИТАР-ТАСС и БТА.

Съгласно регламента избирането на непостоянните членове на СС на ООН става с тайно гласуване. За да бъде избрана дадена страна, необходимо е за нея да гласуват две трети от присъстващите и гласуващи делегати на Общото събрание, което наброява 192 членове. Кандидатурите се издигат от т.нар. регионални групи, като три места се предвиждат за Африка и Азия, едно – за Източна Европа и едно – за страните от Латинска Америка или Карибите.

Според източник от ООН, цитиран от Франс прес, за днешното гласуване три страни разполагат с консенсус в съответните си групи си: Буркина Фасо и Либия, които ще заемат местата на Конго и Гана, и Виетнам на мястото на Катар.

Ситуацията не е толкова ясна в групите Източна Европа и Латинска Америка/Кариби, където по двама кандидати се борят за всяко едно от местата. Хърватия и Чехия си оспорват мястото на Словакия, докато Коста Рика и Доминиканската република са кандидати да наследят Перу.

Съветът за сигурност се състои от 15 членове, пет от които са постоянни и с право на вето- Великобритания, Китай, Русия, Съединените щати и Франция. Съставът на непостоянните членове всяка година се обновява наполовина. Мандатът на останалите сегашни петима непостоянни членове на СС на ООН – Белгия, Индонезия, Италия, Панама и ЮАР – изтича на 31 декември 2008 г.