/ БГНЕС
Най-малко 53 украински исторически обекта, религиозни сгради и музеи са повредени по време на руската инвазия в страната. Това сочи нов доклад на Организацията на обединените нации за образование, наука и култура - ЮНЕСКО, предаде АФП.

„Това е най-новият списък с артефакти и забележителности, но той не е изчерпателен, тъй като нашите експерти продължават да проверяват редица доклади, подадени от украинските власти", каза говорителят на Организацията. Повредените обекти се намират предимно в северната част от страната.

За да потвърдят докладите, експертите на ЮНЕСКО са използвали сателитни снимки и доклади на свидетели, за да установи твърденията в докладите на украинските власти.
Повредените или разрушени обекти са в източната област Харков, където са изгорели множество уникални старовремски църкви. Пет разрушени обекта са в столицата Киев, а други пет са в Черниговския регион в Северна Украйна, където се намират множество исторически обекти.

Общо 29 религиозни обекта, 16 исторически сгради, четири музея и четири паметника са напълно унищожени. Има и множество доклади за разрушения на артефакти в обсадения град Мариупол и град Херсон, но заради продължаващите военни действия не може да се провери тяхното състояние.

В писмо от 17 март генералният директор на ЮНЕСКО Одри Азулей напомни на руския външен министър Сергей Лавров за задълженията на Русия да защитава културното наследство по време на конфликт съгласно международна конвенция.

„Всяко нарушение на тези норми ще доведе до международна отговорност на извършителите“, каза тя, добавяйки, че ЮНЕСКО ще следи отблизо състоянието на културното наследство в Украйна.

Министерството на културата на Украйна съобщи, че е регистрирало 135 случая на руски войници, извършващи престъпления срещу културното наследство на Украйна. Те включват поругаване и разрушаване на краеведски музей в Киевска област, бомбардиране на драматичен театър в Мариупол, и повреждане на мемориал на Холокоста в Харков.
БГНЕС