/ iStock/Getty Images
Италианските власти обещават да сложат край на спекулацията с цените на маските благодарение на правителствен ценови контрол в тази насока, предаде ДПА.

"Край на спекулацията, хората ще плащат справедлива цена", заяви Доменико Аркури, който е специален комисар към правителството, отговарящ за медицинските доставки по време на епидемията от COVID-19.

По-рано тази седмица Аркури фиксира максимална цена от 50 евроцента без данъка за хирургическите маски, които са най-обикновените и най-евтините средства в борбата с епидемията.

Три сценария за развитието на коронавируса


Но има опасения, че търговци на дребно няма да искат да продават маските на такава цена с аргумента, че те са ги купили на по-висока цена и ще бъдат на загуба. Аркури увери днес, че никой няма да понесе загуби и че всеки ще извлече справедливи ползи, уточнявайки, че търговците на дребно и дистрибуторите, които са купили маските на по-висока цена, ще бъдат компенсирани.

Комисарят каза, че е подписал договори за продажбата на маски на регулираната от властите цена със супермаркетите и аптеките и е близо до подписване на такава сделка и с магазините за цигари.

Очаква се търсенето на маски на нарасне от понеделник, когато Италия започва да излиза от изолацията. Тогава повече хора ще са навън, но ще трябва да носят маски в обществения транспорт.

Италиански град си печата собствени пари

Същевременно стана ясно, че детските ясли и градини в Италия биха могли отново да отворят врати през юни, предаде Франс прес, като се позова на в. "Кориере дела сера". Това ще засегне децата до 6 годинки. Малчуганите няма да носят маски, но преподавателите им ще носят. Вестникът се позовава на план на министерството на образованието.

Училищата в Италия заради коронавируса ще останат затворени до септември. Много хора в страната се опасяват, че това ще създаде повече проблеми за работещите родители, най-вече за жените.

От началото на карантината в страната от 10 март близо 8,5 милиона италиански деца са лишени от училище. Поради липса на компютри много от тях така и не можаха да следват програмата за дистанционно обучение.

Ето защо Италия планира революция в образователната система. Три милиарда евро би трябвало да бъдат инвестирани всяка година в продължение на пет години за преструктуриране на образователната система, която се задъхва и за развиване на дистанционното обучение, казва Патрицио Бианки, ръководител на комисията, натоварена от премиера със задачата да подготви връщането на учениците в училищата през септември. Пред в. "Република" Бианки казва, че иска да бъде създадена голяма дигитална платформа, посветена изцяло на образованието. Това ще бъде и основата за нов стил на преподаване.

Фризьори и бръснари работиха безплатно на централен неаполски площад в знак на протест

Бианки има намерение да развие и "училището навън", в парковете, горите или в музеите. Самите класни стаи трябва да бъдат променени, като учениците трябва да са в полукръг, а не в редици.

Вестник "Република" пише още, че от 18 май може да бъдат отворени ресторантите, баровете, фризьорските салони и козметичните студия в онези области в Италия, които не са силно засегнати от епидемията. Това ще стане обаче след оценка на ситуацията след влизането в сила на първото разхлабване на рестрикциите на 4 май.

Според правителственото постановление за излизане от изолацията фризьорските салони, козметичните студия, ресторантите и баровете трябваше да изчакат края на месеца, за да отворят врати, което породи недоволство на работещите в тези сектори.
БТА