/ iStock/Getty Images
Кастелино дел Биферно е малко градче в южната част на Италия, регион Молизе с едва 550 жители.

Печатането на пари е нещо, което кметът на града Енрико Фратанжело изучава повече от дванадесет години. Пандемията COVID-19 му даде възможност да изпробва уменията си, съобщава Евронюз.

Къде се намира остров Карантина?

"Решихме да си отпечатаме пари, за да сме сигурни, че местната икономика може да издържи на въздействието на ситуацията. Колкото и да е малка тази икономика, все още три или четири фирми работят, без да се разглеждат баровете или кръчмите", обясни Фратанжело.

Банкнотите „дукати“ се раздават на жителите в съответствие с техните икономически нужди. Те вече са похарчили хиляди "Дукати" в техните местни магазини. На всеки две седмици магазините връщат дукати на Общинския съвет и получават съответната сума в евро.

Малкото италианско градче Во, което победи коронавируса (СНИМКИ/ВИДЕО)

Кметът смята, че това също е възможност за увеличаване на чувството за принадлежност на града, тъй като банкнотите изобразяват местни символи като църквата, обществения басейн или статуята на Богородица.

"Пет дукати струват 5 евро, 20 от тях струват 20 евро. Това е за да се избегне объркване, особено за възрастните хора", каза Фратанжело.

Как куче си пазарува лакомства? (СНИМКИ)

Кметът получил 5 500 евро от правителството за издаване на ваучери за храна на уязвими семейства по време на пандемията. Общинският съвет добави спестяванията си и раздаде банкноти дукати на над 200 семейства в града. Хората могат да ги харчат за стоки от първа необходимост, като например месо в месарницата, където са изхарчени почти 4 000 дукати.

Антонио Янаконе, собственик на печатарския магазин „Linea Molise Pubblicità“, обясни как го правят.

„Започваме с хартия с водна маркировка, след това отпечатваме банкнотите - според дизайна, съгласуван с администрацията - на един лист хартия. След това ламинираме листа, така че да може да бъде дезинфекциран. След като е ламиниран, изрязваме банкнотите до техните крайни размери."

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БГНЕС