Венецуелският президент Николас Мадуро
Венецуелският президент Николас Мадуро / БГНЕС
Агенцията за информация и външна сигурност (външното разузнаване) на Италия започна проверка на информацията за предполагаемо финансиране на влизащото в управляващата коалиция "Движение 5 звезди" от Венецуела, пише вестник "Кориере де ла Сера", цитиран от ТАСС.

Според вестника специалисти от агенцията изучават документ, предоставен от испанското издание "А Бе Се" като доказателство, че президентът на Венецуела Николас Мадуро е дал разрешение през 2010 г. за изпращане на 3,5 млн евро в консулството на страната в Милано за финансиране на италианската партия, която тогава тепърва излиза на политическата сцена. Посочената сума била предадена на един от основателите на движението Джанроберто Казаледжо (починал през 2016 г.) в Милано от консула на Венецуела.

Луиджи Ди Майо подаде оставка като лидер на италианското Движение "5 звезди"

Според "Кориере де ла Сера" специалистите са обърнали внимание на редица несъответствия в разпечатката на секретния документ на Главното управление на военното разузнаване на Венецуела, в частност, датата, печата и означението на заглавната страница, което може да свидетелства за това, че документът е бил подправен.

Представители на партията категорично осъдиха "журналистическия блъф" на "А Бе Се" и нарекоха разпространената информация "фалшива новина". Властите на Венецуела възнамеряват на съдят испанския вестник във връзка с публикацията.
БТА