Луиджи Ди Майо (вляво) и италианския премиер Джузепе Конте
Луиджи Ди Майо (вляво) и италианския премиер Джузепе Конте / БГНЕС
Луиджи Ди Майо подаде оставка като водач на италианското Движение "5 звезди", което участва в управляващата коалиция, съобщи днес източник от партията, цитиран от Ройтерс.
Тази стъпка подчертава партийните разногласия и засилва несигурността на фрагментираната управляваща коалиция, отбелязва агенцията.

Джузепе Конте: ЕС може да изпрати войски в Либия

Ди Майо - външен министър на Италия - информира за решението си министрите от своята партия по време на среща.

Временно ръководният пост поема Вито Крими, а новият лидер ще бъде избран на конгрес, който ще се събере през следващите месеци, каза Ди Майо. Той заяви, че смята задачата си за изпълнена и е дошло време движението да навлезе в нов етап, за да разработи модел за развитие на страната в бъдеще, предаде ТАСС.

40 000 пяха „Bella Ciao” на митинг на антифашисти в Италия (ВИДЕО)

Ди Майо застана начело на "5 звезди" през 2017 г., когато неговият основател, комикът Бепе Грило, реши да се оттегли.

Смята се, че Ди Майо, който пред последната година и половина заемаше ключови постове в правителството, носи отговорността за неуспеха на партията на последните регионални и европейски избори.

На 26 януари в областите Емилия Романя и Южна Калабрия предстоят местни избори. Очаква се, че резултатите им, особено в Емилия Романя, ще имат важни последици за управляващата коалиция. Основната битка ще е между лявоцентристката Демократическа партия и дясноцентристката коалиция на Лигата, "Напред, Италия!" и "Италианските братя".
БТА