Италианската полиция разследва избягване на данъци през България и Англия
Италианската полиция разследва избягване на данъци през България и Англия / снимка: БГНЕС

Около 60 бизнесмени, фирми и данъчни адвокати са разследвани за предполагаемо избягване на данъчно облагане, съобщиха днес икономическите всекидневници "Милано финанца" и "Италия оджи".

В цяла Италия финансовата полиция извърши обиски в адвокатски кантори и централни офиси на известни фирми. Сред тях са Аяцоне Нетуърк (Aiazzone Network), Виза дифюжън мода (Visa Diffusion Moda), Емедуе (Emmedue), Емечинкуе (Emmecinque), Емелунга (Emmelunga) и Конад Тирено (Conad del Tirreno).

Проверките са част от комплексното разследване за прехвърляне в чужбина, главно в България и Англия, на фирми в предфалитно състояние, за да се избегне процедурата за банкрут с цел измама. Кодексът предвижда неприлагане на процедурата за измамен банкрут за онези фирми, които са заличени от италианския търговски регистър повече от година преди фалита, се посочва в информацията.

В списъка на разследваните от валутния отдел на финансовата полиция фигурират Джанпиеро Палендзона (брат на вицепрезидента на банковия холдинг Уникредит Груп Фабрицио Палендзона) и бившият президент на футболния клуб Торино Джанмауро Борсано с неговия син и дъщеря. Проверките засягат най-вече сферите на строителството и обзавеждането, както и някои други индустрии, пише БТА.

На всички обискирани е предявено обвинение в нарушаване на член 11 от постановление 74/2000 година, който предвижда от 6 месеца до 4 години лишаване от свобода за прехвърляне на имущество с цел избягване на данък върху дохода и ДДС, изтъкват всекидневниците.

В информацията липсват данни, свързващи подследствените с България.