санкции Русия
санкции Русия / iStock/Getty Images
Испанските власти запорираха 23 недвижими имота, за които се предполага, че са свързани с руски бизнесмени, съобщи днес в. „Паис“, цитиран от ТАСС. 

Според изданието в документите в имотния регистър за всеки от тях вече има бележка: „Забранено за разпореждане“. Предполага се, че те принадлежат на руски бизнесмени или на свързани с тях лица. В момента в Испания има общо 29 имота, за които има подозрения, че са свързани с руски бизнесмени. 

Изданието уточнява, че след началото на военните действия в Украйна испанското правителство е създало работна група с експерти от различни области – от полицейски служители до нотариуси и служители на имотния регистър, които обменят документи и информация. Освен това, преди време испанските власти одобриха специален механизъм, с който да се опрости процедурата за изземане на собственост, която може да е свързана с руски бизнесмени. Става въпрос за система, която позволява да се запорира имуществото на бизнесмени, които са включени в списъка със санкции на ЕС, дори и то да е регистрирано на името на трети лица или компании. 

По-рано в. „Паис“ съобщи, че на територията на Испания са открити 34 недвижими имота, свързани с руски бизнесмени.