Испанската полиция потвърди за ареста на българина Юлиан Цолов
Испанската полиция потвърди за ареста на българина Юлиан Цолов / cнимкa: sxc.hu

Испанската полиция потвърди, че е задържала българина Юлиан Цолов, бивш брокер на "Креди сюис", който е обвинен в САЩ за крупни финансови измами и се укрива от два месеца от правосъдието, предаде ДПА. 36-годишният Цолов е бил арестуван в курортния град Марбея, където живеел с фалшива самоличност, охраняван денонощно от двама телохранители.

Докато работел за швейцарската банка "Креди Сюис" в Ню Йорк, Цолов и негов партньор инвестирали пари на клиенти в рискови облигации, без да ги информират за естеството на вложенията. Те са обвинени за измами с ценни книжа на стойност над 1 млрд. долара, припомня БТА. Цолов беше задържан през септември при завръщане от България и поставен под домашен арест и електронно наблюдение. Обвиняемият се укри от правосъдието през май, но ФБР успя да го проследи до Испания.   

Цолов и другият обвиняем по случая Ерик Бътлър трябва да застанат идната седмица пред съд в Бруклин. Българинът ще бъде обвинен допълнително във визова измама и в нарушаване на условията на гаранцията.