„Ислямска държава“ обезглави две жени, обвинени във вещерство
„Ислямска държава“ обезглави две жени, обвинени във вещерство / Thinkstock/Getty Images

За пръв път две жени са обезглавени в Сирия от джихадисти от групировката "Ислямска държава", които ги обвинили във вещерство, съобщи Сирийският център за наблюдение на правата на човека, цитиран от Франс прес.

Двете жени са били екзекутирани чрез обезглавяване в източната сирийска провинция Дейр аз Зур. Това е първият документиран от Центъра случай на екзекуция на жени по този начин в Сирия, заяви за АФП директорът на организацията Рами Абдел Рахман.

Той уточни, че екзекуциите са извършени в неделя и понеделник и че жените са били умъртвени заедно със съпрузите им по обвинение във "вещерство и магьосничество".

Ройтерс уточнява, че едното от семействата е било обезглавено в град Дейр аз Зур, а другото - в град Ал Маядин на югоизток.

Обвинена в престъпления срещу човечеството, ултрарадикалната групировка си спечели зловеща репутация заради обезглавяването на хора, масови екзекуции и пребиване с камъни на жени, обвинени в изневяра, и зверски убийства на хомосексуалисти.

Откакто установи своя халифат върху териториите, които завладя в Сирия и Ирак, ИД е екзекутирала повече от 3 хиляди души, от които 180 цивилни, включително 74 деца, според Сирийския център за наблюдение на човешките права, който събира данни от широка мрежа информатори и медицински източници в цяла Сирия.

Източник: БТА