Искат международно разследване на репресиите на китайските власти в Тибет
Искат международно разследване на репресиите на китайските власти в Тибет / снимка: БГНЕС

Тибетският духовен водач Далай Лама поиска международно разследване на репресиите на китайските власти в Тибет. На пресконференция в Дарамсала, където живее в изгнание, Далай Лама поиска международната общност да разследва дали в Тибет е в ход културен геноцид.

Далай Лама обвини китайските власти, че управляват с терор и разчитат на сила, за да наложат мир в Тибет. Наред с това той потвърди позицията си за автономия на Тибет. Според Далай Лама морален дълг на международната общност е да напомни на Китай, че трябва да бъде добър домакин на предстоящата лятна олимпиадата.

Междувременно близо 200 протестиращи тибетци атакуваха с камъни и бутилки със запалителна смес полицейски участък в югозападната китайска провинция Съчуан. Участъкът е опожарен, заяви представител на полицията. Няколко полицаи са ранени. Протестите са срещу репресиите на мирните демонстрации в Тибет в петък, довели до смъртта на десетки хора. Полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращите и арестува петима, посочва Ройтерс.

Според очевидец полицаите са застреляли най-малко трима тибетци, а правозащитници споменават и за четирима убити, отбелязва Франс прес. Сълзотворен газ бе употребен по-рано днес и срещу мирна демонстрация, организирана от няколко хиляди будистки монаси в манастир в Съчуан, съобщиха правозащитници за ИТАР-ТАСС. Голяма част от населението на провинцията са тибетци, пояснява агенцията.