Влак Швейцария
Влак Швейцария / БТА
Въоръжен с брадва и нож мъж е взел за заложници 15 пътници във влак в Швейцария на 8 февруари вечерта. Заложническата драма е продължила близо четири часа, след което полицията щурмувала влака, а похитителят е бил ликвидиран, съобщиха швейцарските власти.

Инциднетът е станал в град Есер-су-Шамван във влак, пътуващ между градовете Болм и Ивердон-ле-Бен в швейцарския кантон Во, близо до границата с Франция.

"Всички заложници бяха освободени невредими", се казва в изявление на полицията в кантона Во. "Похитителят бе фатално ранен по време на намесата", се добавя в изявлението.

Полицията обясни, че нападателят е 32-годишен иранец, подал молба за убежище, но не даде подробности за евентуалните му мотиви.
 
Говорител на полицията в кантона Во заяви, че няма признаци, че става въпрос за терористичен акт.

"Това е безпрецедентен случай, предвид броя на похитените – 15 заложници – и намесата на 60 полицаи", каза главният прокурор пред местна телевизия.
 
Ситуациите със заложници са рядкост в Швейцария, но се случват в банки и предприятия, посочва Ройтерс. През януари 2022 г. служители на часовникарска фирма бяха взети за заложници и бяха принудени да отворят сейф, съдържащ ценни метали.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Владимир Арангелов/БТА