Иран кани инспекторите на ООН да посетят завода за тежка вода в Арак
Иран кани инспекторите на ООН да посетят завода за тежка вода в Арак / БГНЕС

Иран е поканил инспекторите на Международната агенция за атомна енергия на ООН (МААЕ) да посетят централата за производство на тежка вода в Арак на 8 декември, съобщи директорът на МААЕ Юкия Амано, цитиран от Ройтерс и Франс прес.

Това е първата стъпка към изпълнението на плана, съгласуван миналата седмица в Женева във връзка с ядрената програма на Техеран. Планът предвижда Иран да предостави информация за ядрените си дейности и да разреши редовни международни инспекции, както и ограничи обогатяването на уран до нива от максимум 5 процента.

Експертите на МААЕ имаха достъп до централата в Арак за последен път през 2011 година, припомня БТА. Допускането им до нова инспекция е резултат от подписано на 11 ноември споразумение между Техеран и МААЕ, което да позволи оглед на място в следващите три месеца.

Централата в Арак произвежда тежка вода, която евентуално ще се използва като охладител за строящия се наблизо ядрен реактор, за който Западът се опасява, че ще се използва не за научни изследвания, както твърди Техеран, а за военни цели.

На днешната среща на 35-членния управителен съвет на агенцията Юкия Амано допълни, че МААЕ обмисля как точно да изпълни ролята си в ограничаването на иранския ядрен капацитет. "Това ще има отражение върху финансирането и персонала", предупреди Амано. МААЕ все още не е в състояние да се произнесе дали Иран не разполага с недеклариран ядрен материал, каза още Юкия Амано на заседанието на управителния съвет на агенцията.

Той предупреди още, че МААЕ разполага със спътникови изображения, въз основа на които може да се предположи, че Северна Корея се готви да възстанови работата на ядрения реактор в Йонбьон. Амано подчерта, че инспекторите на ООН нямат достъп до централата там, за която се смята, че може да произвежда плутоний за ядрени бомби.

Междувременно в Техеран ръководителят на ядрената програма на Иран Али Акбар Салехи беше цитиран от официалната агенция ИРНА да казва, че страната ще увеличи производството си на нискообогатен уран, предаде Асошиейтед прес.

Салехи е заявил, че съоръженията, които досега произвеждаха 20-процентен високообогатен уран, ще започнат да произвеждат нискообогатен уран. "Това означава, че производството на този материал ще нарасне", заявил Али Салехи.