Иран експулсира десетки хиляди афганистанци
Иран експулсира десетки хиляди афганистанци / netinfo

За няколко дни Иран експулсира десетки хиляди афганистанци. Това е част от плана му за експулсиране на един милион афганистански имигранти по време на тази иранска година, която започна на 21 март, съобщиха ирански вестници, цитирани от Франс прес.

"Над 30 000 души бяха задържани и повечето бяха експулсирани в родината им", заявява министърът на вътрешните работи Мостафа Пурмохамади, цитиран от в. "Техеран Емруз". Той добавя, че първата фаза от плана на Техеран е експулсирането на 500 000 души и когато тя приключи успешно, ще започне прилагането на плана за репатриране на един милион чужденци до края на годината (март 2008 г).

Директорът на иранската имиграционна полиция Мохамад Али Рахнама съобщи, че само през първите три дни от прилагането на плана са били експулсирани 20 000 души.

Афганистан призова Иран да спре репатрирането на афганистански имигранти. По данни на Върховния комисариат на ООН за бежанците Иран е експулсирал в родината им от 21 април насам над 25 хиляди афганистанци. Това често е ставало принудително.

През октомври 2006 г. Иран оповести плана си за експулсирането на нелегалните афганистански работници, който предвиждаше големи глоби за работодателите им. Прилагането на тази мярка обаче бе отложена за тази година, напомня Франс прес.

По данни на иранското министерство на труда и социалните грижи в Ислямската република живеят около три милиона афганистанци, от които работят 1,3 милиона. Около един милион афганистанци имат разрешение за престой в Иран, но само няколко хиляди от тях имат разрешително за работа, отбелязва агенцията.